حد سود و حد ضرر چیست؟ محاسبات حد سود و ضرر چگونه صورت میگیرد. چگونه حد سود و حد ضرر را تعیین کنیم؟ آیا میتوان حد ضرر نداشت؟ در این مقاله قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم، اگر برای شما این سوالات پیش آمده پس تا انتها با ما همراه باشید.
حد سود و حد ضرر
بازارهای مالی یکی از پرریسکترین صنعتها در جهان هستند و ریسک بهشدت بالایی دارند. طبق آمارها تقریباً 95% تریدرها تمام سرمایه خود را از دست میدهند (لیکوئید میشوند یا کال مارجین میشوند). پس با آگاهی از اینکه ترید یک شغل بشدت پر ریسک میباشد و هر لحظه امکان از دست دادن تمام دارایی ما وجود دارد، باید بدانید که تنها راه در امان ماندن از خطر از دست دادن تمام سرمایه اصلی، داشتن حد سود و ضرر است.
یادتان باشد اصل اول بازارهای مالی حفظ سرمایه است و بعد کسب سود، اگر شما سرمایه خود را از دست بدهید سودی هم در کار نیست.
مطالعه بیشتر در خصوص مدیریت ریسک: مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال و فارکس
حد ضرر چیست؟
مشخصکردن درصدی از سرمایه اصلی که با ازدستدادن آن، معامله خودبهخود بسته شده و از ضرر بیشتر جلوگیری میکند.
باید بدانید که حد ضرر، یک باید و یک امر حیاتی برای شماست و اگر نباشد ممکن است شما در یک پوزیشن (معامله) تمام سرمایه خود را از دست بدهید و دیگر نتوانید به ترید ادامه دهید. مثلاً اگر شما 1000 دلار سرمایه دارید و طبق مدیریت سرمایه 1% حق ضرر دارید باید حد ضرر خود را روی 10 دلار تنظیم کنید که با ازدستدادن 10 دلار پوزیشن بسته شود و سرمایه شما 990 دلار خواهد شد؛ ولی اگر حد ضرر نداشته باشید و روند را اشتباه محاسبه کرده باشید تمام 1000 دلار را در یک پوزیشن از دست میدهید.
حد سود چیست؟
مشخصکردن سودی که ما از یک پوزیشن (معامله) میخواهیم، وقتی شما حد سود تعیین نمیکنید یعنی نمیدانید که برای چقدر سود وارد معامله شدهاید و حتی اگر تحلیلتان درست باشد، بهاحتمال زیاد بازار پس از جایی برمیگردد و نهتنها سود نمیکنید که ضرر هم میکنید. یعنی معاملهای که باید با سود میبستید باید با ضرر ببندید. یادتان باشد همیشه حد سود را کمی کمتر از آنچه مدنظر دارید قرار دهید تا مطمئن باشید که حد سود شما فعال میشود.
چگونه حد ضرر را فعال کنیم
یک تریدر حرفهای از همان لحظه اول با قراردادن اردر (order) (تعیین پوزیشن) حد ضرر و حد سود را هم انتخاب میکند که بهترین نوع معامله و بسیار امن است به این نوع معامله بای لیمیت (Buy limit) یا سل لیمیت (Sell limit) و بای استاپ (Buy stop) و سل استاپ (Sell stop) میگویند و به معاملهای که بدون استاپ و ناگهان قرار میدهند مارکت (market) میگویند. البته توجه داشته باشید که معملات مارکت را هم میتوانید بعد از انجام معامله استاپ بگذارید ولی ممکن است حرکت شارپی بازار باعث ضررهای سنگینی شود و بهتر است از قبل با استاپ وارد شوید.
مقاله پیشنهادی: انواع تحلیل در معاملهگری ارز دیجیتال
نرمافزار محاسبه حد ضرر
حد ضرر در بازار ارزهای دیجیتال راحتتر از فارکس است، چون شما حد ضرر را با قیمت مشخص میکنید (مثلاً 20 دلار). تعیین حد ضرر برای بازار فارکس احتیاج به محاسبات دارید، زیرا باید حجم لات ورودی و قیمت دقیق بازار را مشخص کنید. برای تعیین راحتتر حد ضرر در بازار فارکس میتوانید از نرمافزارهای مختلف و یا سایتهایی استفاده کنید که کار را برای شما راحت میکند.
سایتی به نام بیبی پیپ (babypips) وجود دارد که حد ضرر را برای شما محاسبه میکند، کافی است جفتارز مورد معامله و میزان سرمایه خود و درصد ریسک و فاصله نقطه ورود و استاپ را مشخص کنید تا حجم لات ورودی را به شما نمایش دهد.
یکی از نرمافزارهای محاسبه حد ضرر GloryMonyManagment است که مخصوص خود متاتریدر است. این نرمافزار به شما در تعیین حد سود و حد ضرر کمک میکند.
همچنین بخوانید: روانشناسی معاملهگری ارز دیجیتال
اندیکاتور تعیین حد سود و ضرر
یکی از بهترین اندیکاتورهای تعیین حد ضرر و حجم ورود به معامله Lot Size Calculato است. شما میتوانید با این اندیکاتور بهراحتی حجم ورود به معامله و حد ضرر خود را محاسبه کنید و با خیال راحت وارد معامله شوید. برای این کار باید اول این اندیکاتور را در متاتریدر و یا تریدینگ ویو خود اضافه کنید و بعد با واردکردن میزان سرمایه اصلی و درصد ریسک و مشخصکردن فاصله پیپ استاپ از نقطه ورود، میزان حجم ورود و درصد ریسک را مشخص کنید.
مطالعه بیشتر در خصوص اندیکاتور:
آموزش تعیین حد سود
شما قبل از ورود به معامله طبق پلن معاملاتی و استراتژی خود باید بدانید برای چه میزان سودی باید وارد پوزیشن (معامله) شوید. بنا به پلن و استراتژی، ریسک به ریوارد خود را تعیین کنید و با درنظرگرفتن تمام این آیتمها میزان سود خود را تعیین نمایید. مثلاً بنا به پلن معاملاتی باید روزی 2% سود بگیرید که طی 2 تا پوزیشن با R/R (ریسک به ریوارد) یک به دو و با توجه به قیمت بازار حد سود خود را تعیین مینمائید.
آموزش تعیین حد ضرر
باتوجهبه اصل سرمایه، پلن معاملاتی، استراتژی و شرایط بازار حد ضرر خود را تعیین میکنید. یادتان باشد حد ضرر تنها ابزاری است که سرمایه شما را حفظ میکند و موجب میشود سرمایه شما از بین نرود و شما بتوانید زمان زیادی در بازار بمانید.
استراتژیهای پیشرفته برای تعیین حد سود و ضرر
همیشه حد سود را کمتر از چیزی که انتظارش را دارید قرار دهید و نقطه ورود را جایی قرار دهید که همه استاپ میگذارند، بعد تماشا کنید که قیمت چند بار به نقطه ورود شما نزدیک میشود. حد ضرر را همیشه پشت یک گره مینور قرار دهید، این بهترین استراتژی برای تعیین حد سود و ضرر است.
پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال
خطاهای پرتکرار در تعیین حد ضرر
قرارندادن حد ضرر
بزرگترین اشتباه یک تریدر واردشدن به معامله بدون حد ضرر است. این کار به معنی این است که شما همه سرمایه خود را به خطر انداختهاید. اولین شرط اصل بازار حفظ سرمایه است، پس واردشدن به پوزیشن بدون حد ضرر اکیداً ممنوع است.
جابهجایی حد ضرر
اگر حد ضرر را درست تعیین کردید حق جابهجایی آن را ندارید و اگر درست تعیین نکردید حق ورود به معامله را ندارید، پس جابهجایی حد ضرر بیمعنی است. شما با جابهجاکردن حد ضرر دارید ریسک خود را افزایش میدهید و ضرر جبرانناپذیر به خود میزنید.
اگر حد ضرر را درست تعیین کردید حق جابهجایی آن را ندارید و اگر درست تعیین نکردید حق ورود به معامله را ندارید
محاسبه اشتباه
یادتان باشد قبل از ورود به معامله، یکبار دیگر همه چیز را چک کنید، اشتباهات محاسباتی همیشه ضررهای جبرانناپذیر به شما میزنند. قراردادن یک صفر اشتباه مساوی است با ضرر سنگین و جبرانناپذیر، پس قبل از انجام معامله یکبار دیگر همه چیز را چک کنید.
درنظرنگرفتن خبر
در زمان خبر معمولاً گپ معاملاتی به وجود میآید و قیمت از روی استاپ شما میپرد، حد ضرر کار نمیکند و ضرر سنگین به شما میزند پس بهتر است در زمان خبر معامله نکنید.
عوامل تأثیرگذار در حد ضرر و سود
پلن معاملاتی، استراتژی معاملاتی، میزان ریسک، میزان حجم سرمایه، حرکت بازار و میزان ریسکپذیری تریدر از عوامل مهم و تأثیرگذار بر تعیین حد سود و حد ضرر هستند که هر کدام جداگانه باید مورد بررسی قرار بگیرند.